Longform: Ateliergeheimen (Kunstbeeld)

Kunstbeeld_Ateliergeheimen_medium

Voor De Kunst van de Kritiek zijn we met een aantal redacties aan het experimenteren met nieuwe vormen van (online) kunstkritiek. In de samenwerking tussen het LAK, Instituut voor Netwerkcultuur en het PublishingLab worden vijf zogenoemde ‘longforms’ gerealiseerd. Er zullen inhoudelijke kunstkritische producties gemaakt worden om online te publiceren waarin we met verschillende media aan de slag gaan. Met trots presenteren we hier de eerste resultaten van een experiment met Kunstbeeld.

Kunstbeeld wil de relatie tussen print en online verbeteren. Hoe kun je er voor zorgen dat je online content een echte aanvulling is op de papieren uitgave en hoe kan het voldoende uitgenodigd tot de aanschaf van de papieren uitgaven? De samenwerking met de designers van Template leidde tot Ateliergeheim Roy Villevoye.

Het werk van Roy Villevoye staat sinds 1992 in het teken van ontmoetingen, het jaar waarin hij voor het eerst naar Papoea-Nieuw-Guinea reisde. In het aprilnummer van Kunstbeeld vertelt de kunstenaar over zijn vriendschap met Omomá en waarom hij gemiddeld om de twee jaar naar de voormalige Nederlandse kolonie reist. In deze webspecial deelt hij geheimen van zijn thuisbasis: zijn atelier in Amsterdam. Je kunt inzoomen op een gedetailleerde foto van zijn atelier. Als je klikt op pijlen bij enkele objecten, hoor je zijn verhalen.

CONCEPT: Sophia Zürcher en Anna van Leeuwen, Kunstbeeld
INTERVIEW: Sophia Zürcher; foto: Peter de Krom
DESIGN: Template: Marlon Harder, Lasse van den Bosch Christensen
Mede mogelijk gemaakt door: LAK, Institute of Network Cultures, Domein voor Kunstkritiek

Verrijkte afbeeldingen: ThingLink

ThingLink-Banksy
VOORBEELD: ‘Banksy: Bringing Street Art to the Mainstream’, door Cliff Sherman (juni 2013) bevat video, Wikipedia-links, tekstnotities en extra foto’s.

ThingLink zorgt er (sinds 2009) voor dat gebruikers hun afbeeldingen interactief kunnen maken. Interactief betekent hier: verrijken met andere media, maar ook notities maken op het beeld zelf. Via aangeduide ‘punten’ op het beeld waar je overheen beweegt zie je een paar woordjes uitleg van de maker op de afbeelding, of kan je een video laten spelen en een fotogalerij bekijken.  Die korte uitleg op het beeld zelf is onder meer handig voor het analyseren van schilderijen: je kan bijvoorbeeld het perspectief van de middeleeuwse schilderkunst nauwkeurig via beelden vergelijken met dat van de Renaissance.

ThingLink-DifferentArt
VOORBEELD: ‘Different Art’, door Keri Lynn Johnson (oktober 2013) vergelijkt schilderijen door de eeuwen heen.

Het door ThingLink gebruikte platform lijkt een beetje op Pinterest en Flickr.  De dienst wordt – betalend – gebruikt door online publishers (zoals New York Magazine) voor uitdagende en meer interactieve reclame. Bloggers gebruiken ThingLink om hun interactieve afbeeldingen via sociale media te delen. In het onderwijs wordt ThingLink door meer dan 50.000 leerkrachten en studenten benut.

PRODUCTIE: ThingLink Inc. / Oy

Chayefsky Archives: filmscript geannoteerd met DocumentCloud

Chayefsky_Papers_2Opzet voor de beroemde ‘Mad as hell’-speech van hoofdpersoon Howard Beale.

Het met een Academy Award onderscheiden script van de film Network (Sidney Lumet, 1976) is door The New York Times aangevuld met notities en bedenkingen van de schrijver, Paddy Chayefsky. De krant zette elf ongepubliceerde bladzijden van Chayefsky’s persoonlijke annotaties online in een interactief format. Er is geen journalist aan het werk hier, het is ruw archiefmateriaal waar de lezer doorheen kan navigeren. De ingescande bladzijden bevatten aantekeningen, schetsen en krabbels die op een gestructureerde manier samengebracht zijn met behulp van Document Cloud. Deze toepassing vormt je documenten om tot ‘data’ – je kan bijvoorbeeld highlights toevoegen en je werk op verschillende manieren delen. The New York Times biedt de lezer bij dit ‘artikel’ de mogelijkheid om enkel de editors notes of platte tekst te lezen en om het originele document als pdf af te drukken.

PRODUCTIE: Dave Itzkoff en Mekado Murphy | The New York Times, 2011

Interactieve audiotour langs Turner, Monet, Twombly

Cy Twombly, Orpheus (1979), oil based house paint, oil paint, wax crayon on canvas, courtesy Gagosian Gallery

Bij een tentoonstelling met werken van William Turner, Claude Monet en Cy Twombly in Tate Liverpool maakte het interactive team van The Guardian deze interactieve audiotour. Verschillende schilderijen worden gepresenteerd, waarbij je kunt kiezen voor audiocommentaar door kunstredacteur Jonathan Jones over verschillende onderwerpen. De mogelijkheid in te zoomen op de afgebeelde kunstwerken, doet denken aan Google Art.

PRODUCTIE: Jonathan Jones, Ekaterina Ochagavia, Lindsay Poulton e.a. | The Guardian, 2012

Eye-tracking analyse There Will Be Blood

Voorbeeld: registratie van de oogbewegingen van elf personen die een scène uit There Will Be Blood bekijken

Biedt eye-tracking nieuwe invalshoeken voor de filmkritiek? Met deze techniek worden de oogbewegingen van een filmkijker getraceerd, om te zien waar deze het meeste aandacht aan schenkt. De Eyelink 1000 werkt bijvoorbeeld met een infraroodcamera die de bewegingen van de pupil tot op de milliseconde nauwkeurig vastlegt.
Op verzoek van filmwetenschapper David Bordwell, analyseerde psychologisch onderzoeker Tim J. Smith één scène uit cultfilm There Will Be Blood (2007) aan de hand van de oogbewegingen van elf kijkers. Smith toont ons via de groene cirkels op het scherm waar alle kijkers op focussen. Regisseur Paul Thomas Anderson maakt gebruik van staging en compositie om de aandacht van de kijker te vestigen op handen, gezichten en beweging, zoals Bordwell al eerder stelde. Smiths onderzoek bevestigt dit: we kijken inderdaad gemakkelijker naar handen en gezichten, en nagenoeg alle kijkers letten op hetzelfde.

ONDERZOEK: Tim J. Smith, University of London, in het kader van het DIEM Project (Dynamic Images and Eye Movement)