De nieuwe criticus?

THEMA-1Internet maakt veel mogelijk, maar creëert ook nieuwe problemen op het vlak van financiering, auteursrechten en distributie. Wat zijn haalbare financiële, juridische en distributie-modellen, of nieuwe ontwikkelingen inzake online publiceren? Hoe zullen alternatieve magazines, alsook hun critici, op internet overleven?

Voorheen waren de zendende rol en de intellectuele identiteit van de criticus scherp omlijnd, maar op internet verhoudt hij zich meer interactief tot zijn lezer, terwijl het onderscheid tussen professionals en amateurs vervaagt. Critici gaan ook steeds nauwer samenwerken met producenten van kunst, onafhankelijkheid is geen evidentie meer. Was criticus voorheen een beroep, tegenwoordig is het meer een begrip. Het begrip ‘auteurschap’ wordt fluïde. Betekent dat een verrijking of een uitholling? Is ‘criticus’ een identiteit of een competentie? Welke rechten, plichten en verantwoordelijkheden horen bij het kritisch beschouwen op internet, tegenover de lezer, de producent en de online media?

GERELATEERD

Media.21 is een nieuwe organisatie, waarbinnen acht onafhankelijke en nieuwe media-initiatieven uit Vlaanderen hun krachten bundelen. Met het oog op de verkiezingen van 25 mei 2014 lanceert Media.21 tien concrete voorstellen die moeten bijdragen tot een fair, divers en rijker Vlaams medialandschap, compleet met nieuwe spelers en onafhankelijke media die een eerlijke kans krijgen om zich verder te ontwikkelen. Er wordt onder meer een drastische herziening van de bestaande perssteun bepleit: de focus dient te verschuiven van het financieel ondersteunen van mediabedrijven naar het structureel ondersteunen van journalistiek.

LEDEN MEDIA.21: Apache.be | DeWereldMorgen.be | Doorbraak.be | Express.be | MO*/MO.be | Newsmonkey.be | rekto:verso | StampMedia

[Volledig...]

DeMediaApp_coverDe Media App is een digitale nieuwspublicatie, geïnitieerd en gedragen door de Vlaamse mediaspelers. Zij werpen hiermee een blik op de mogelijke toekomst van de media. Aanleiding is de Staten Generaal van de Media (17 februari 2014), waar de belangrijkste Vlaamse mediaspelers samen met de verantwoordelijke minister en vele gastsprekers het huidige mediaklimaat en de media van morgen bespraken. De app bundelt tekst, beeld, cartoons, infographics en video en is zowel online beschikbaar als in apps voor iPad en Android tablets.
PROJECTCOÖRDINATIE: iMinds MiX | TECHNISCHE REALISATIE: Twipe Digital Publishing

[Volledig...]

Toekomst van de journalistiek is het persoonlijk weblog van Alexander Pleijter, hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter en lector Journalistiek en innovatie (Fontys Hogeschool Tilburg). Hij plaatst er persoonlijk getinte overdenkingen bij de laatste ontwikkelingen in de digitale journalistiek.

[Volledig...]

Wat is in dit digitale tijdperk nog het doel van journalistiek? En hoe bereiken we dat? Op zijn optimistisch gestemde blog The End of Journalism in the Digital Age deelt journalist David Bauer citaten en artikelen die inzicht en inspiratie bieden.

[Volledig...]


Selectie van relevante artikelen en nieuwsberichten die elders verschenen.

Wat hebben nieuwe digitale kiosken freelancers te bieden? Chris Aalberts vergelijkt Blendle, TPO Magazine, MyJour en eLinea. Bij drie kanalen kunnen freelancers hun eigen artikelen aanbieden. De vergoedingen zijn echter laag en het aantal afnemers nog zeer beperkt. Via De Nieuwe Reporter (19/2).

Afspraken over vergoedingen bij (her)publicatie door digitale kiosken kunnen Nederlandse freelancers het beste maken via LIRA, stelt Wijbrand Schaap. Blendle, MyJour en eLinea zijn volgens hem niet alleen ‘winkeltjes’, het zijn ook uitgevers. Via De Nieuwe Reporter (12/2).

[Volledig...]


Het zijn de journalisten zelf die aangespoord moeten worden om verhalen op een andere manier te vertellen, stelt interactive designer Daan Louter. Dat niet elke redactie zich een team van experts kan veroorloven, zoals de toonaangevende Britse krant The Guardian waar hij werkt, maakt volgens hem niet uit. “Hun denkwijze moet daarin veranderen. Er bestaan veel tools die hier uiteindelijk bij kunnen helpen.” [Lees verder]

Bron: Moniek Verstegen, Stimuleringsfonds voor de pers, 8 oktober 2013
[Volledig...]